W naszym gabinecie mogą Państwo przeprowadzić szczegółowe testy alergiczne, dzięki którym zidentyfikowane zostaną szkodliwe dla organizmu alergeny.

Dzięki aparaturze BICOM optima New® możliwe jest przeprowadzenie testów na następujące alergeny:

TEST PODSTAWOWY
PYŁKI

leszczyna, wierzba, olcha, brzoza, babka, żyto, kukurydza, bylica, lebioda, lipa, sosna, świerk, trawy, ambrozja

INSEKTY

pszczoła, osa, komar

ZBOŻA

jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, owies, proso, ryż, żyto, sezam, orkisz, pszenica, drożdże, gluten, soja

GRZYBY

mieszanka grzybów I, mieszanka grzybów II, mieszanka grzybów III, aspergillus, candida albicans,

SIERŚĆ ZWIERZĄT

wół, koń, pies, kot, świnka morska, wełna owcza, gęsie pierze,

UŻYWKI

kawa, herbata, kakao, miód, cukier,

RYBY

mieszanka ryb I, mieszanka ryb II, flądra, makrela, łosoś, śledź, dorsz

MIĘSO

kurczak, cielęcina, baranina, wołowina, wieprzowina

MLEKO, JAJA

białko mleka krowiego, laktoza, żółtko jaja, białko jaja

WARZYWA

marchew, cebula, szpinak, ziemniak, pomidor, fasola

OWOCE

jabłko, gruszka, truskawki, maliny, agrest, porzeczki, winogrono, banan, brzoskwinia, wiśnia, morela, pomarańcza, cytryna, grejpfrut

ROZTOCZA

roztocza kurzu domowego, roztocza mąki

ORZECHY

migdały, orzech włoski, orzeszki ziemne, orzeszki laskowe

TEST WZIEWNY
ZWIERZĘTA

kacze pierze, gęsie pierze, chomik, zając, kurze pierze, pies, wielbłądzia wełna, kanarek, królik, kot, lama, mysz, świnka morska, papuga, koń-włosie, szczur, wół, owcza wełna, gołębie pierze, papużka falista, koza

NATURALNE, ALERGENY WZIEWNE

bawełna, len, wełna roślinna, włókno kokosowe, sisal, jedwab

PLEŚNIE

alternaria tenuis, aspergillus clavatus, aspergillus flavus, aspergillus fumigatus, aspergillus niger, aspergillus oryzae, aspergillus repens, aspergillus versicolor, aurobasidium pullulans, botrytis cirenea, chaetonium globosum, cladosporium cladosporoides, cladosporium fulvum, cladosporium herbarum, curvularia lunata, epicoccum purpurescens,fusarium culmorum, fusarium moniliforme, fusarium solani, geotrichum candidum, helminthosporium halodes, mucor mucedo, neurospora sitophila, penicillium brevicompactum, penicillium commune, penicillium expansum, penicillium notatum, penicillium roqueforti, phoma betae, phoma herbarum, pullularia pullulans, rhizopus nigricans, saccharomyces cere visiae, serpula lacrimans, sporobolomyces roseus, sporothrix Schenckii, trichothecium dependes, ustilago

SYNTETYCZNE, ALERGENY WZIEWNE

włókna akrylowe, włosy lalki BARBIE, włosy konika PONY, polyester zabawkowy, synt. mat. do wypełniania, poduszek „COMFOREL”

ROZTOCZA

roztocze kurzu domowego, roztocze mąki

PLEŚNIE MIX

pleśnie mix I, pleśnie mix II, pleśnie mix III, pleśnie ziarna zbożowego mix, aspergillus mix, cladosprium mix, mucor mix

TEST PYŁKOWY
KWIATY

pierwiosnek, mniszek, hiacynt, jaskier, koniczyna, nawłoć, róża, dalia, aster nowobelgijski, aster, wrzos, chryzantema, lak żółty, rumianek, rzepak

TRAWY

kupkówka pospolita, owies, wiechlina, tomka, kostrzewa, mietliczka, stokłosa, wyczyniec, tymotka, rajgras, owies głuchy, perz, trzcina, narcyz, tulipan, łubin, margaretka

KRZEWY

bez, bez czarny, jaśmin, ligustr, głóg pospolity, tamaryszek

PLEŚNIE

Aspergillus Mix, Cladosporium Mix, Mukor Mix, Fusarium culmorum, Botrytis cinerea, Alternaria tenuis, Epicoccum purpurescens, Fusarium solani, Chaetonium globosum, Trichothecium dependens, Phoma betae, Helminthosporium holades, Rhisopus nigricans, Sporobolomyces roseus, Phoma herbarum, Ustillago, Candida crusei, Aspergillus oryzae

DRZEWA

brzoza, wiąz, szczodrzeniec alpejski, topola, kasztanowiec, lipa, dąb, jesion, platan, grab, buk, klon, robina, osika, oliwne drzewo, sosna szkocka

ZIOŁA

szczaw, piołun, szkleniczek I, szkleniczek II, pokrzywa, babka lancetowata, lebioda, chmiel

TEST KONSERWANTY, DODATKI DO ŻYWNOŚCI
BARWNIKI

E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 132, E 133, E 151, mieszanka żółta, mieszanka czerwona, mieszanka brązowa

EMULGATORY

E 322 lecytyna S, E 322 lecytyna D, E 338, E 339 b, E 340 a, E 340 b, E 340 c, E 341 c, E 450, E 450 a, E 450 c, E 621, E 622, E 623

ANTYOKSYDANTY

E 310, E 312, E 320, E 321

AROMATY

aromat malinowy, aromat truskawkowy, aromat morelowy, aromat wiśniowy, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, aromat jabłkowy, aromat gruszkowy, aromat bananowy, aromat waniliowy, aromat ziołowy, aromat rumowy, aromat coca cola

INNE

fenol, kwas salicylowy, kwas acetylo salicylowy, kwasek cytrynowy, guma arabska, fluorek wapnia, sulfadiaza, sulfaguanida, prokaina, chinina, ocet winny

SŁODZIKI

mannit, sacharyna Na, cyclamat, aspartam, sorbit, laktoza, fruktoza

TEST SPOŻYWCZY
MLEKO

mleko krowie, mleko kozie, mleko końskie, mleko owcze, laktoza, mleko sojowe

JAJA

białko jaja, żółtko jaja

ZBOŻA

gryka, jęczmień, orkisz, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sezam, pszenica,

Inne: drożdże, gluten

OWOCE

jabłko, morela, awokado, czarna porzeczka, banan, wiśnia, agrest, winogrono, grejpfrut, kiwi, cytryna, pomarańcza, papaja, brzoskwinia, gruszka, ananas, maliny, truskawki, mandarynka

MIĘSO

wołowina, kurczak, kaczka, gęś, konina, baranina, wieprzowina, indyk, cielęcina

WARZYWA

fasola, marchew, cebula, groch, ziemniak, szpinak, pomidor

ORZECHY

migdały, kokos, orzech laskowy, orzech ziemny, orzech włoski

PRZYPRAWY

anyż, seler, curry, kminek, papryka, pietruszka, pieprz

RYBY

dorsz, węgorz, śledź, makrela, flądra, łosoś, sola, tuńczyk, pstrąg

MIX RYB I: dorsz, śledź, flądra

MIX RYB II: węgorz, małże, krewetka, sola

SKORUPIAKI

krab, rak, homar, małże, ostryga, krewetki (duże), krewetki (małe)

UŻYWKI

kawa, kakao, miód, cukier, herbata

TEST IDENTYFIKACYJNY
BAKTERIE

Bordatela pertussis, Borrelia, Campylobacter coli, Campylobacter pylori, Chlamydia trachomatis, Dyspepsie-Coli, Enterobacter, Enterokoccus, Escherichia coli, Hemophilius influenzae, Klebsiela pneumoniae, Legionella pnumoniae, Neisseria catrrhalis, Neisseriagonorrhoe, Neisseria miningitis, Pneumoccocus, Pneumoccocus mucosum, Proteus, Proteus rettgeri, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella D, Salmonella TP, Salmonella typhimurium, Serratia, Staphyloccocus albus, Staphyloccocus aureus, Streptoccocus Hamolvticus, Streptoccocus viridians

GRZYBY

Dermatophyten mix, Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Malassezia furfur

Candida albicans, Candida crusei, Candida parapsilosis

METALE

aluminium, arsen, beryl, rtęć, kadm, chrom, nikiel, kobalt, miedź, pallad, ołów

PASOŻYTY

Ascaris lumbricoides, Oxyuris vermicularis, Taenia saginata

PIERWOTNIAKI

Entamoeba histolityca, Lamblia intestin, Trichomonaden

INSEKTY

pszczoła, komar, osa

PESTYCYDY

Aldrin, Atrazin, CKW-mix, DDT, Dieldrin, Dichlorvos, Endosulfan, Hexachlophene, Lindan, Malathion, Methoxychlor, Paraquat, Parathion, Cyflutrin, Fenvalerate, Permethrin, Tetramethrin, 2-4-5-T

ŚRODKI CHEMICZNE

Phthalic acid, Phthalic acid ehtyl hexyl ester (DEHP), Thiomersa

PRZEMYSŁOWE ŚRODKI TOKSYCZNE

Carbendazim, Di-isocynate, Formaldehyd, PCB-mix, Pentachlorophenol, Phentyl-HG-Azetan, Trinutylzinnoxyd

RAKOTWÓRCZE

Aflatoxin, Aniline, Benzopyren, Dimethylnitrosamin

UWAGA PACJENCI Z POZNANIA!

Nasz gabinet BIOMED w Poznaniu jako jedyny w mieście i jeden z nielicznych w Polsce pracuje na najnowszym aparacie BICOM optima New® oraz na programie BICOMmultisoft® Test – który zawiera 12,5 tys. substancji, posiada również urządzenie DIGITALIZER SD, dzięki któremu możliwa jest cyfryzacja alergenów własnych pacjenta np. konkretnych kosmetyków, sierści zwierzęcia domowego lub produktów spożywczych.

Terapia biorezonansowa tak jak homeopatia, akupunktura i inne metody medycyny komplementarnej nie zapewnia 100% skuteczności, jest to zawsze zależne od danego schorzenia i samego organizmu pacjenta oraz od jego sumiennego stosowania się do zaleceń. W medycynie konwencjonalnej nie była przedmiotem badań naukowych i jeszcze nie jest rozpoznawalna.